KULPEN

Fiske:
Laksen
Ørret vs. laksyngel

Laksefiskførende elver i Norge

Om oss
Været
Fluer
Linker
Gjestebok

Tips oss


Logo
KULPEN
Alle rettigheter:
Copyrigh t
Kulpen Sportsfiskeklubb © 2002-2005
Sist oppdatert: 31-May-2005 ©Webmaster: Geir Pettersen
Laksen: (Salmo Salar)
Av Geir Morten Pettersen

"Storlaks, hugg nå!" tenker mang en laksefisker der han går langs elvebredden time etter time, på gode og dårlige sommerdager. Men storlaksen er det bare et fåtall av laksefiskerne som får gleden av å måle krefter mot i løpet av sommeren, og vanskeligere har det blitt med årene.

Laksens gyting begynner i oktober/november når vannets temperatur er ca. 6 grader. Hunnlaksen graver en grop i grov grusbunn/sandbunn på en passe stillerennende plass i elven. Hunnen klarer dette ved å slå sporen mot underlaget. Så slipper hunnen og hannen sin rogn og melke samtidig, i gropen. Rognen blir befruket og hunnen dekker så til Laks tatt i Repparfjordelvagropen med grus og stein. Straks etter at gytingen er over, dør noen av laksene, men de fleste vender tilbake til havet igjen. Alt skulle nå være klart for at vi laksefiskere om noen få år skulle kunne høste stort av denne leken, men bare ett fåtall av den kommende yngelen vil overleve.

En hunnlaks legger ca 1000 rogn pr. kg. vekt. Ca. 5 av 1000 rogn blir til utvandringferdig smolt ved naturlig reproduksjon dette utgjør ca 1/2 %. Ved litt hjelp fra div. lokale fiskeforeniger ol. kan dette tallet ved kunstig reproduksjon komme opp i 60%.

Lakseyngelen klekkes på gyteplassene i elva, og de første 1-5 årene oppholder lakseyngelen seg i ferskvatn, før den omsider trekker ut i havet. Størrelsen på lakseyngelen som vandrer ut er ca 12 - 20 cm (20 - 50 gram). Lakseyngelen skiller seg fra ørreten med sine velkjente "fingermerker" på siden, disse "fingermerkene" forsvinner i det laksen vander ut om våren.

Ute i havet vokser laksen veldig fort og oppnår i løpet av ett år i havet en vektøkning på 1000 ganger sin kroppvekt. Etter ett år i havet veier en laks ca. 2,5 til 3.2 kg. (se fig. ).

År
Vekt
1
2,5 - 3,2 kg
2
4,7 - 6,2 kg
3
6,5 - 15 kg

Hannlaksen kan bli opptil 30-35 kg, mens hunnen veier sjelden over 20 kg. Laksen som overvinter i elva mister opptil 40% av kroppsvekta i løpet av de harde vintermåneder, før den vandrer ut i havet igjen tidlig om våren.. Laksen vander gjerne 50 - 60 km.i døgnet, men kan vandre opp til 100 km i døgnet. Den kommer inn til fjordene tidlig om våren etter sin vandring i Norskehavet og områder utenfor bla. Færøyene. Det er også funnet eksemplarer som har vandret helt til og fra kysten av Grønnland.

Hvordan laksen navigerer seg tilbake til sin opprinnelige elv er fortsatt ett mysterium selv om teoriene er mange. Når lakseoppgangen starter varierer fra elv til elv men i de aller fleste elvene kommer først storlaksen, så de mindre laksene. Mot slutten av sesongen kommer nok ett innrykk av storlaks, gjerne i forbindelse med høstflommene. Straks laksen begynner oppgangen i ferskvann "slutter" den å ta til seg føde. Etter å ha overlevd alle farene i havet og kommet seg opp i elven igjen mister etterhvert laksen sin skinnende sølvblanke farge og får sin brunaktige gytedrakt som gjør at laksen går mere i ett med elvebotn og gir en bedre kamuflasje. Senhøstes leter den opp en make og gyteprosessen er i gang.

Hvor tung er laksen i forhold til sin lengde?
Har du gått fra vekten og kun har målbåndet med deg......?? Da kan tabellen nedenfor hjelpe deg å finne ut ca. hvor tung fisken er!!!

0,5 m
0,6 m
0,7m
0,8 m
0,9 m
1 m
1,1m
1,2m
1,3m
ca 1,5kg
ca. 2,5kg
ca. 4,0kg
ca. 5,5kg
ca. 8,0kg
ca. 11kg
ca. 15,0kg
ca. 20,0kg
ca. 25,0kg

Tabellen er kun ca. mål - noen laksestammer er kortere pluss bredere enn andre og dermed tyngre (og omvendt).

Relaterte linker:
Ørret vs. laksyngel

Copyright ©Kulpen Sportsfiskeklubb
webmaster: Geir Morten Pettersen
HVA RØRER SEG i KULPEN
Tur til orkla: kastekurs med syrstad & co...Se her
Fluebindekskolen: Tubeflue- Se her
Filmer: Isfiske & speycast
Se her
Alta elva: 2 dager i altaelva..Se her
Stabburselva: Fin liten lakselv..
Se her.
Saltdalselva: Grov sjøørretelv...
Se her
Nye laksefluer er lagt ut
Se her
Les om vår tur til Namsen 2002 Se her
Hvor tung er laksen i forhold til sin lengde se her
Hvordan skille laksyngel og ørret..Se her

NOE AV DET SOM VENTES INN I KULPEN:
Laks: 12,5 kg på enhåndsstang..
En snartur i verdalselva...
Film: Når laksen vinner kommer her
Smålaks i Lysnes-elva
Annonser:

GCOF


KommaTeck as