KULPEN

Fisketurer:
Altaelva 2004
Børgefjell
Finnmarksvidda
Namsen

Orkla
Saltdalselva
Stabburselva
Stabburselva 2003
Sennalainne

Tips oss


Logo
KULPEN
Alle rettigheter:
Copyrigh t
Kulpen Sportsfiskeklubb © 2002-2005
Sist oppdatert: 31-May-2005 ©Webmaster: Geir Pettersen
Laksefiske i Altaelva 2004
Drømmen om fiske i ALTAELVA
Av Geir Morten Pettersen

Drømmen om fiske i ALTAELVA
Altaelva 2004 - En fisker mens den andre håper å få ta del i landingen.
Foto: Geir M. Pettersen
Det hele startet en gang i barndommen, en drøm om å fiske i Altaelva. Kanskje ikke bare fiske men dra en laks i Altaelva. Laks er som kjent ikke bare en laks når det gjelder denne elva. Laksen kalles nemlig ikke for laks hvis den ikke er over 7 kg, smålaksen kalles for "grilse". Mange år gikk og det ble bare med drømmen og tanken på å fiske i denne magiske elva.

Trekningen
Så en dag var det noen kompiser som varslet om at det nå nærmet seg siste sjanse for å få være med på korttrekningen for årets fiske i Altaelva. Vi kastet inn en søknad for utenbysboende og så var det bare å smøre seg med god tålmodighet og vente på at "lykken" skulle slå til. Hellet med slike typer trekninger har vært varierende, men resultatet denne gangen ble i alle fall; fiskekort. Vi fikk sonene ""Nedre kista - Storkistanakken" samt "Tanglandet - Gønges". Sonene er ikke blant elvas beste men man vet aldri hvor laksen (inkl. grilse) hogger til.

Endelig august og klart for fiske
Laks
En fin liten altagrilse lagt på bjørkegreiner for å bevares best mulig.- Foto: Geir M. Pettersen

Etter nesten en hel fiskesesong med svakt resultat fra døgn i elver som Orkla, Målselva og Verdalselva, var det litt før midten av august endelig klart for fiske i Altaelva. Vi hadde fått tak i en lokalkjent roer med båt så alt det tekniske rundt fisket var ordnet.

Slo opp leir

Fluekasting
Elvebåtene ligger tett ved Gønges, Stein-E kaster så det suser i bakgrunnen.
Altaelva 2004
- Foto: Geir M. Pettersen

Etter fin guiding samt at vi hadde fått slått opp leir ble fisket ble startet rundt Storkistanakken. Det ville være løgn å fortelle at forventningene var alt annet enn store. Dette til tross for at fisket hadde vært dårlig i døgnene før vi slapp til.

Etter kort tid så ....
Som den heldige "korteier" var det undertegnende som fikk åpne ballet. Fisket hadde ikke rukket å bli særlig gammmelt før første kontakten med fisk av rett art var og nappet noen hår av lakseflua.
Grilse
Lykkelig fisker med ett par grilse.
Altaelva 2004
- Foto: Geir M. Pettersen
Forholdene her tilsa nok at denne fisken ikke var for en ordentlig laks (over 7 kg) å regne. Men det gav håp om at noe var i ferd med å skje.

Så plutselig, bare så forløsende herlig tok laksen helt inne ved land. Dette var en sprek grilse i 2-3 kilos klassen og med en flott kondisjon. Etter en vill men relativt kort kamp la laksen seg på siden og gav opp, til stor glede for de tilreisende laksefiskere. Det var en ekte "Alta-grilse"; kort, kompakt, vill og sølvblank som nå lå å gispet i gresset ved leirbålet.

Laksen skulle feires men ...
Da fisken nå var landet sprang vi etter medbrakt ildvann for å feire at første var landet, men det må ha vært verdens korteste feiring. For kort og brutalt ble vi av vår lokalekjente roer fortalt at det ikke var særlig heldig for det videre fiske etter laks (over 7kg) å feire en "grilse". Overtroisk som vi er, tok vi selvfølgelig ingen sjanser og ildvannet ble slukøret pakket langt ned i ranselen igjen. Ja, ja......!

Altaelva
Stemningsbilde fra Altaelvas bredd.
ALtaelva 2004
- Foto: Geir M. Pettersen

Så endelig passerte vi 7 kg....
Så etter at vi landet "grilse" nr 2 og "grilse" nr 3 klarte vi ikke å holde fingrene unna ildvannet. Med unnskyldning om at de 3 fiskene tilsammen ble over 7 kg, tok vi sjansen på å starte en forsiktig feiring. Etter å ha smakt litt på det medbrakte brennevin bød vi vår eminente roer en liten dram, men han takket høflig, nei. Det var da vi skjønte at vi hadde gjort en stor, stor, stor feil og nok aldri kom til å få kjenne kraften av en skikkelig "Altalaks". Konjakken fikk plutselig en bismak som vi nok ikke glemmer med det første, overtro er ikke bare overtro. Vi la konjakken tilbake i ranselen og latet som vi aldri hadde smakt på den.

...nummer 4 ....
Grilse nummer 4 fikk oss til å glemme alt overtro for en stund og vi fikk nytt håp om laksefest. Vår roer gjorde alt for at vi skulle få laks, men vi hadde nok ødelagt for oss selv. Selv en egenkomponert "lakse-joik" hjalp oss ikke. Etter to døgn var vi fornøyd med sluttresultatet på 7-8 fisk Vi glemmer ikke hvorfor laksen uteble og gjør nok ikke samme tabben neste gang vi får æren av å besøke Altaelva. Vil forøvrig benytte denne anledningen til å takke vår gode roer i Altaelva som gjorde denne turen til en fantastisk opplevelse.

Mvh
KULPEN SPORTSFISKEKLUBB

Copyright ©Kulpen Sportsfiskeklubb
webmaster: Geir Morten Pettersen
HVA RØRER SEG i KULPEN
Tur til orkla: kastekurs med syrstad & co...Se her
Fluebindekskolen: Tubeflue- Se her
Filmer: Isfiske & speycast
Se her
Alta elva: 2 dager i altaelva..Se her
Stabburselva: Fin liten lakselv..
Se her.
Saltdalselva: Grov sjøørretelv...
Se her
Nye laksefluer er lagt ut
Se her
Les om vår tur til Namsen 2002 Se her
Hvor tung er laksen i forhold til sin lengde se her
Hvordan skille laksyngel og ørret..Se her

NOE AV DET SOM VENTES INN I KULPEN:
Laks: 12,5 kg på enhåndsstang..
En snartur i verdalselva...
Film: Når laksen vinner kommer her
Smålaks i Lysnes-elva
Annonser:

GCOF


KommaTeck as