FISKETURER

Fisketurer:
Altaelva 2004
Børgefjell
Finnmarksvidda
Namsen

Orkla
Saltdalselva
Stabburselva
Stabburselva 2003
Sennalainne

Tips oss


Logo
KULPEN
Alle rettigheter:
Copyrigh t
Kulpen Sportsfiskeklubb © 2002-2005
Sist oppdatert: 31-May-2005 ©Webmaster: Geir Pettersen
Namsen - "Dronningen av alle elver"
Laks- og sjørretfiske på Mælen Gård
Av Geir Morten Pettersen

Turen
Fiskeren utenfor Namsen Lakseakvarium og Laksemuseum.
Foto: J.M.Wilsgård

Med godt mot og store drømmer tok vi farvel med famile og venner for å erobre nok en stor og berømt elv. Denne gangen var turen planlagt til Trøndelag - nærmere bestemt Namsen. "Dronningen av alle elver" skulle gi oss storlaks, smålaks og sjøørret i alle størrelser tror vi i allefall (trodde vi hmm....kremt..host...ja, skal vi se..). Med en noe treg start på sesongen på hjemlige trakter - grunnet lite nedbør og lav vannstand var iveren etter å få kjøre Mr.Laks x-antall ganger stor. Siden været hadde sviktet oss på hjemme var det ingen som trodde på tørke og vemmeligheter fra den kanten.
Laks i laksetrappa på Namsen Lakseakvarium og Laksemuseum. Laksen var små og bar preg av å ha vært en stund i elva. Foto: J.M.Wilsgård
Det ble pakket tungt i biler og spurte man bilens støtdemper var det ingen som hadde glemt så mye som en flue. Etter overnatting og titalls mil bak rattet kom vi omsider fram til Namskogene. Vi stoppet først oppe ved Namsen Lakseakvarium og Laksemuseum før vi kjørte nesten ned til havet og ankom Mælen Gård. Mælen Gård ligger idyllisk til ved elvebredden og utløpet av Namsen, ca. 9 km vest for Overalla sentrum.

Gården

I ett praktfullt vær annkom vi gården og ble møtt av en blid og hyggelig vert, John Folke Ledang. I nærmere en uke skulle vi fiske og kose oss ved elvebredden. Fisket på dette valdet inkluderte en egen hytte (Bakerstu), lavvo og tre båter med motorer. Det er muligheter for fiske fra land og fra båt. Etter å ha rigget oss til skulle vi dyppe våre fluer i det våte element. Vår vert hadde da forklart standplasser og valdinndeling. Spenningen var til å ta og føle på - dette hadde vi ventet en lang og kald vinter på. Været - ja, alle snakker om været. Den gule "fansk#%%#....." på himmelen hadde visst stekt noen dager her, så forholdene var også her lav vannstand-varm elv og lite oppgang, med andre ord; langt fra ideelt.
Namsen - Kulpen og strekekt under laksetrappen
Foto:G.M.Pettersen

Men har det stoppet fiskegale, fisketørste og fiskesultne fiskere før...?!?...i allefall ikke denne gangen.

Første kvelden

Vi delte oss i tre grupper på to og hvert par tok en båt. Området ligger så nært ved havet at vannstanden og strømmen i dette valdet berøres av flo og fjære. Å ro etter laksen er ikke det vi foretrekker først - men forholdene gjorde at dette var nok det beste alternativet. Elva lå stille, helt stille - hvert eneste åretak kunne høres lang vei.
Fiskepause på blikkstille elv- en fisker bruker pausen til å prate hjem til sin kjære
Foto: R.Skogli
Det hadde begynnt å skjømmes og det ble vanskelig å se flue, vallmerker og vak. Da vi var i ukjent elv ble første kvelden mest brukt til å gjøre oss kjent i området. Fisket gikk trått og da første kvelden var over og dagens fangst skulle summeres innså nok alle at heller ikke i dag hadde værgudene, forholdene, laksen eller flaksen vært på vår side. Få vak hadde det vært og lite laks hadde blitt observet, kun noen få små fangede sjøørretter ga bevis for at det var liv i elva.

Andre dagen.. og resterende dager
Andre dagen ble noen lunde som første dagen og etter å ha rådført oss med vår vert og lakseguide var det med stort mot og pågangsvilje vi igjen satte kursen for elva. Men for å gjøre e
Namsen - Noen slitne fiskere som nyter sola på svaberget.
Foto: G.M.Pettersen
n lang historie kort andre dagen, tredje dagen ....osv ble som den første. Sola stekte, ingen nedbør, temperatur i luften - rundt 30 grader, i elva litt over 20 grader. Hadde vi skulle vært på badeferie hadde nok dette været vært perfekt men det var andre ting vi var kommet for. Som ekte sportsfiskere å være gir vi ikke opp, alt ble prøvd; laksefluer, store laksefluer, små laksefluer, enda mindre laksefluer, bitte bitte bitte små laksefluer osv mao: alt vi hadde med av utstyr fikk vi prøvd ut. Vi begynnte etter hvert å se i øynene at dette kunne ende med laksetørke.

Innhentet lommekjent guide med fryktinngytende merittliste
Ettersom forholdene ikke endret seg og laksen uteble hentet vi inn vår vert som lommekjent guide og roer. Etter sigende hadde han aldri rodd for noen uten at det ble laks. Dette ga nytt håp og godt mot - alle fiskerne befant seg straks ute på elva igjen. Vår guide valgte beste flue og fiskeplass etter forholdene og startet fisket.
Bakerstu - Noen panner fisk ble det i alle fall
Foto: G.M.Pettersen
Etter å ha rodd og trålet eleven noen timer ble det pause og planlegging av ett nytt forsøk. Men dette forsøket ble desverre like svart som det første. Alle måtte bare innse at oppgangen av laks var minimal og forholdene var elendige. Fangststatestikkene fortalte oss at det ble fanget svært lite i hele elva disse dagene om det kunne være til trøst. Selv om værgudene og laksen ikke var på vår side hadde alt annet vært perfekt. Vi hadde spist god mat, hatt god drikke, ligget godt og hatt ett godt vertskap.

Namsen - Storlaksen som vi bare drømte om...
Foto: G. M. Pettersen

 

Fra Namsen til Saltdalselva
Etter å ha hatt en siste kveld med god mat planla vi hjemturen. Det ble planlagt ett stopp i en lakselv i Nordland fylke - Beiaren. Det skulle vise seg og være "litt av en luring" som solgte kort på campingplassen til denne elva så turen måtte omlegges til Saltdalselva. Resultatet av fisket i Saltdalselva ble en opptur. Elva er i tillegg til å ha oppgang av laks kjent for å inneha til dels stor og grov sjøørret. Les mer om fisket i SALTDALSELVA her.

(fortsettelsen........).


Hilsen
Kulpen Sportsfiskeklubb

Copyright ©Kulpen Sportsfiskeklubb
webmaster: Geir Morten Pettersen
HVA RØRER SEG i KULPEN
Tur til orkla: kastekurs med syrstad & co...Se her
Fluebindekskolen: Tubeflue- Se her
Filmer: Isfiske & speycast
Se her
Alta elva: 2 dager i altaelva..Se her
Stabburselva: Fin liten lakselv..
Se her.
Saltdalselva: Grov sjøørretelv...
Se her
Nye laksefluer er lagt ut
Se her
Les om vår tur til Namsen 2002 Se her
Hvor tung er laksen i forhold til sin lengde se her
Hvordan skille laksyngel og ørret..Se her

NOE AV DET SOM VENTES INN I KULPEN:
Laks: 12,5 kg på enhåndsstang..
En snartur i verdalselva...
Film: Når laksen vinner kommer her
Smålaks i Lysnes-elva
Annonser:

GCOF


KommaTeck as