KULPEN

Fisketurer:
Altaelva 2004
Børgefjell
Finnmarksvidda
Namsen

Orkla
Saltdalselva
Stabburselva
Stabburselva 2003
Sennalainne

Tips oss


Logo
KULPEN
Alle rettigheter:
Copyrigh t
Kulpen Sportsfiskeklubb © 2002-2005
Sist oppdatert: 13-Jun-2005 ©Webmaster: Geir Pettersen
ORKLA - SYRSTAD
Kastekurs og fiske med Syrstad & Co

Valget av kastekurs
Etter å ha sett fiskefilmer "hele" vinteren i påvente av at laksesesongen skulle starte, bestemte vi oss for å få nye impulser ved å melde oss på fluekastekurs/fiskeskole. Når vi først skulle få nye kasteimpulser samt luke bort gamle feil, ha muligheten til å fiske etter laks, ha "kvalifiserte" instruktører, ha overnatting osv. var valget ganske enkelt; kastekurs med Syrstad Flyfishing. Ett par telefoner senere og oppholdet var spikret.

Her kastes det på laks som har vært oppe å vist seg.
Foto: Ronny Skogli
En smålaks som vi landet på det nederste valdet vi disponerte. Laksen ble tatt på en "Kulpsjefen-spesial" Foto: Geir Pettersen

Turen til Trøndelag
Noen av oss tok fly til trøndelag mens andre tok bil, vi møttes på Værnes Flyplass og satte umiddelbart kursen for Orkla og Syrstad Laksepensjonat. Det var blitt sen kveld og vi bestemte oss for å ta en overnatting og kjøre opp til Orkla om morgenen samme dag som kurset skulle starte. Etter en liten omvei var vi plustelig fremme ved Syrstad Laksepensjonat.

Kasteteknikken finslipes. Her med tohånds.
Foto: Ronny Skogli
Valdene gav mulighet både for fiske med enhånds- og tohåndsstang. Foto: Ronny Skogli

Innkvartering
Vi bodde på Syrstad Laksepensjonat og hadde frokost og middag inkludert, "rene luksusen, ja som prinsessa på erta " mente noen.

Kastekurset
Tvillingbrødrene Trond og Knut Syrstad er kanskje av verdens beste tohånds fluekastere. Så forventningene var høye. Trond "guidet" oss blant annet i moderne kasteteknikk, utstyrsbruk og praktisk fiske. Opplæringen ble tilpasset hver enkelt deltakers ønske og ferdighetsnivå, slik at alle fikk et maksimalt utbytte av oppholdet. Det ble lagt opp både for enhånds og tohåndsstenger.
En del av deltakerne som var der når vi var der. Det var folk sørfra, nordfra samt fra andre land, bla. Sverige.
Luset smålaks som ikke kunne motstå fristelsen av flua.
Foto: Ronny Skogli


Fisket
Vi fikk fisket på flere av valdene som Syrstad & co disponerte. Været var ikke det beste sett med tanke på fiske og det å få fisk. Heller var det ikke blitt tatt mye fisk i tiden rundt da vi skulle fiske. Men så var vi i hovedsak der for å få nye inpulser, trene kasteteknikk.....m.m. og fisket var litt nedprioritert i disse dagene. Foruten om laksen i elva, var det mye bever å se i og langs elva..
Trond i montering av fluesnører til noen av de andre deltakerne.

Vi kastet og vi kastet......
Vi kastet og vi kastet, så mye at det gikk ut over både armer og hender, og så fisket litt innimellom. Mye av kastingen i elva foregikk uten flue på kroken, men når laksen vaket ble det i blant også fisket med flue, selvfølgelig. Og da gikk det som det skal gå, laksen hogg......:-). Første laksen på land ble en liten luset orklalaks.


Noen ganger går det.....
Under broen ved på det ene valdet var det en standplass hvor det ofte viste seg laks. Vi hadde prøvd der noen ganger tidligere uten at det så ut som laksen var nevneverdig interessert. Men så når det så ganske så mørkt ut hogg laksen til.

Laksen ble kjørt slik mang en laks tidligere har blitt kjørt og landet. Fiskeren så ut til å trekke det lengste strået og laksen la blanksiden opp da den plutslig gjorde ett siste lite sprell.
Laksen var ofte oppe å "vinket" til oss med sporen, her under kjørning av mellomlaks. Foto:Geir M. Pettersen.
Kjøring av en fin mellomlaks på 5-6 kilo.
Foto:Geir M. Pettersen.

..Ikke helt etter planen
Laksen var ikke helt slått, kroken satt løst og laksen fikk sin frihet. Opptrinnet ble filmet og vi vil etterhvert legge det ut på filmsiden vår.

Uten mat å drikke duger heltene ikke
For å si det som det egentlig er så er det enkelte turmedlemmer som ikke har gått glipp av mange måltider, og det synes :-). Som vanlig står det å ta seg tid til pauser med god mat og drikke (av diverse sortiment) høyt når vi er på tur. Det er rundt leirbålet de fleste laksene blir dratt på land gang på gang. Skal man lære å fiske er det viktig å ta seg tid til å høre andres historier, erfaringer og tips, og ingen andre plasser får man så mange historier som ved godt selskap ved leirbålet. Å grille laks med rømme, sjalottløk, krydder og en "hemmelig" XO-cognacsaus ved elvebredden slår de fineste middager servert på verdens fineste resturanter og det stod på dagens "Meny".

(Forøvrig en veldig avansert meny og et enkelt vinkart:
MENY
: Forrett: Øl og cognac Hovedrett: Laks m/cognac og Øl. Dessert: Cognac pluss øl. Noen mente at det sto vel mye mat på menyen....men det er jo alltids ett diskusjonsspørsmål.)

Det er fint ved elvebredden selv om været ikke alltid er på vår side. Foto: Ronny skogli
Rundt leirbålet blir det fortalt mang en historie
Foto:Geir M. Pettersen.

 

Laksen krydres og klargjøres for grilling.
Foto:Geir M. Pettersen.
Kokken lager sin hemmelige cognac-saus
Foto:Geir M. Pettersen.

Ved kursslutt var vi noen kastefeil fattigere, noen erfaringer rikere og lysten på å komme tilbake på ett videregående kurs et annet år. Neste gang tar vi storlaksen også.......SKITT FISKE !!!

MVH
KULPEN SPORTSFISKEKLUBB


Copyright ©Kulpen Sportsfiskeklubb
webmaster: Geir Morten Pettersen
HVA RØRER SEG i KULPEN
Tur til orkla: kastekurs med syrstad & co...Se her
Fluebindekskolen: Tubeflue- Se her
Filmer: Isfiske & speycast
Se her
Alta elva: 2 dager i altaelva..Se her
Stabburselva: Fin liten lakselv..
Se her.
Saltdalselva: Grov sjøørretelv...
Se her
Nye laksefluer er lagt ut
Se her
Les om vår tur til Namsen 2002 Se her
Hvor tung er laksen i forhold til sin lengde se her
Hvordan skille laksyngel og ørret..Se her

NOE AV DET SOM VENTES INN I KULPEN:
Laks: 12,5 kg på enhåndsstang..
En snartur i verdalselva...
Film: Når laksen vinner kommer her
Smålaks i Lysnes-elva
Annonser:

GCOF


KommaTeck as